Oranjetipje

Oranjetipje

Het oranjetipje

Het oranjetipje een vlinder die overdag vliegt (een dagvlinder). Je ziet hem vooral in het voorjaar. Het oranjetipje maakt als elke vlinder een metamorfose door. Eerst komt de rups uit een ei. De rups eet blaadjes en groeit. Na een paar vervellingen wordt de rups een pop. Uit de pop komt een vlinder. De vlinder drinkt vooral nectar uit bloemen.

De rups van het oranjetipje eet vooral pinksterbloemen (dat is de bloem op de foto).

Waar leeft het oranjetipje?

Het oranjetipje leeft in een gebied met afwisseling van bosjes en hoog gras. De vlinder zet haar eitjes af op kruisbloemigen als de pinksterbloem en de look zonder look. De vlinder heeft dichtbij beschutting nodig. Dus er moeten overal bomen of struiken in de buurt staan.

Hoe wordt het oranjetipje bedreigd?

Vaak worden de planten weggemaaid voordat de rupsen zijn verpopt in een vlinder. Het soort gebied waar het oranjetipje voorkomt, komt steeds minder voor. Bijvoorbeeld omdat mensen parken 'te netjes' inrichten en onderhouden.

Hoe kunnen we het oranjetipje beschermen?

Door in de gebieden waar het oranjetipje voorkomt veel later te maaien. Door parken aan te leggen waar het oranjetipje graag leeft. Door te zorgen dat deze gebieden op elkaar aansluiten. Zodat de oranjetipjes die in een ander gebied wonen, naar elkaar toe kunnen. Ze paren dan ook met elkaar, zodat er meer oranjetipjes komen.

Hoe moet de verbindingszone eruit zien?

Het oranjetipje moet helemaal van West naar Oost-Amstelveen kunnen vliegen (en terug), zonder barrières als woonwijken, bedrijventerreinen en parkeerplaatsen te moeten oversteken. De vlinders kunnen vliegen, dus een weg is niet zo'n probleem behalve als het een hele grote weg is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten